Китайски хороскоп Заек
Китайски хороскоп - Заек В „Каталог на северните планини“ е записано: „Още двеста ли на север е планината на Червените изпарения (Дансюн) . . . Там има много данхо (червена охра).

Въди се животно на вид като мишка, но със заешко тяло. Викът му е като кучешки вой. Нарича се ършу. Който яде от него, няма да го боли корем. Може да предпази от сто (всякакви) отрови.“
    {jumi[ads/ads-468.php]}
   Родените в годината на Заека са белязани със знака на спокойствието и щастието. Човекът под този зодиакален знак е надарен с честолюбие, амбициозност, скромност, сдържаност, талант, изтънченост, добродетелност. Хората го одобряват и търсят както за приятната му компания, така и за добрият му усет, мярка и вкус. Но в тази главозамайваща лавина от качества има един недостатък, който е, както казват хората — като лъжица катран в каца мед — Заекът е повърхностен тип и всички тези негови качества се проявяват повърхностно. Освен това той обича сплетните и светските клюки, но поднесени тактично и внимателно в едно отбрано общество. В очите на другите може да изглежда като сноб и педант, макар че това е по-скоро вроденото му чувство за идеален ред и порядък в отношенията с околните. Противоречивият му характер се изразява и в това, че макар да е привързан към близките и семейството, тази привързаност не означава обвързаност в истинския смисъл на думата. Заекът е спокоен, невъзмутим, той е повече сантиментален, отколкото чувствителен — личната му беда го разстройва много повече, отколкото някаква катастрофа, засегнала стотици хора.
   Заекът е консерватор — той се страхува и предпазва от всичко, което може да наруши спокойния му живот. Преди да предприеме някакво действие, той дълго прехвърля „плюсовете“ и „минусите“ относно крайния резултат. Той се стреми най-вече към сигурност и уют. Във финансово отношение животът на Заека е спокоен и осигурен — той има вродена дарба за търговия и никога не отстъпва при подписване на сделки. В този смисъл уравновесеният и спокоен тип Заек в нормалния живот въобще не прилича на деловия бизнес-мен-Заек, който може да бъде и опасен, когато става дума за личната му заинтересованост.
   Заекът е превъзходен приятел и дори може да пренебрегне семейството в полза на близки хора, които обаче винаги предпочита по свой избор.
Жената – Заек може да се изяви във всички дейности, които изискват вкус, гостоприемство и добро представяне. Всеки мъж може да мечтае за такава жена,, която едновременно е скромна и светска, но обича да посреща с аристократичен финес.

Заекът ще преживее спокойно и трите фази на живота си, при положение, че не се сблъсква с драматични ситуации, изключителни случаи или непреодолими препятствия.
Заекът се разбира добре с Овцата, която цени аристократичния му вкус. Той й носи комфорт, а нейните капризи въобще не го дости¬гат. Добри отношения с Кучето и скрупульозната Свиня.
Заекът трябва да бяга от Плъха като от чума, да избягва Петела, както и обтегнатите отношения с Тигъра.
    {jumi[ads/ads-468.php]}

А ето и европейските зодиакални характеристики на хората, родени в годината на Заека:
Козирог: Необщителен, строг, мрачен Заек. Тъгата му прелива и от ушите.
Водолей: Способен и ценен от всички Заек. Трябва да се занимава с писане.
Риби: Заек над Зайците! Изключително приятен за компания и общество.
Овен: Див Заек. Трудно понася дори и себе си.
Телец: Нежен Заек. Никога не изпуска удоволствията, а най-вече обича да се излежава край домашния огън.
Близнаци: Заек-домошар. Избягва абсолютно всякакви рискове.
Рак: Очарователен, но разглезен Заек. Никога не скучае.
Лъв: Спокойствието е негов смисъл на живота.
Дева: Мъдър Заек. Често му се налага да вади кестени от огъня.
Везни: Меланхоличен, женствен, очарователен Заек. Харесва се на всички.
Скорпион: Заек-тигър. Всеки се страхува от него.
Стрелец: Изключителен Заек. Уравновесен, добър, точен в отноше¬нията с хората. Заек-мечта!