Как да си изберем контактни лещи
Контактните лещи са подвластни на модата

Контактни лещи ли, какво е това ще попитате вие. Това е малко прозрачно парче латекс, с изпъкнала форма, повтарящи формата на очите. При поставянето им върху окото, изображението се фокусира, така че все едно сте си надянали очилата.

Или с други думи, това е проста и лека замяна на очилата. Толкова е просто, ама само на пръв поглед. В последно време популярността им рязко се увеличи.
Кои ги предпочитат?
{jumi[ads/ads-468.php]}
Първата група са тези, на които им е писнало да носят очила. Едва ли е най-приятното нещо да отглеждаш на върха на носа си две прозрачни чинии, за които все да внимаваш да не се счупят или някой да не седне върху тях. Е много хора смятат, че им отиват, че изглеждат по-интелигентни или по-секси. Може и така да е, но само докато чуят прякора си на завистниците край тях: „очиларката” или нещо подобно. Така че май носенето на очила има своите големи минуси и много хора ги предпочитат вече пред контактните лещи.
Друга категория хора, които направо са принудени да ги носят са късогледите спортисти. За тях това не е лукс, а необходимост. Едва ли е възможно невиждащият боксьор да си сложи очила. Изборът е един – контактни лещи, освен ако не си негър баскетболист от NBA.
Доста голяма група, от носещите контактни лещи са индивидите поддали се на модата. В повечето от тях зрението е изрядно, но желанието да се видят с друг цвят на очите надделява – сини, зелени, дори червени. Всички лекари в един глас твърдят, че това е особено вредно, но това е глас в пустиня за модните поклонници.
Та така, желаете да се сдобиете с това удоволствие, но не знаете откъде да започнете? Задължително от очния лекар, трябва да прецени необходимия диоптър. Поради естеството и начина на действие на контактната леща, необходимия диоптър се различава от този на очилата, или поне така твърди моя очен лекар. Той може да ви препоръча и съответния вид контактна леща спрямо спецификата на очите ви. Но дори да имате и най-издръжливата роговица ви препоръчвам контактните лещи – внос, повярвайте ми, има защо да го твърдя. Цената варира за различните видове от 12 лв. до 500 лв., в зависимост от това дали ги купувате от оптиката на някоя евтина търговска верига или от тузарски мол. Цената зависи от това дали са за постоянно носене или се свалят докато спите, дали са с 3, 6. 12 месечен срок на годност.
Лично аз от пет години използвам контактните лещи на Bausch&Lomb и нямам никакви проблеми. Само вечер след сваляне е необходимо да се промиват със специалния разтвор, както е и добре да не се разменят лещите на лявото и дясното око, дори и да са с еднакъв диоптър. Никога не ги докосвайте с мръсни ръце, не спете с тях, ползвайте си ги само вие – не ги давайте да ги носят приятелите ви.
{jumi[ads/ads-468.php]}
Така че дали да изберете очила или контактни лещи – изборът си е ваш. Струват не повече от очилата, грижите са малко по-големи, но са много по-удобни за използване.