Какъв е шефът според зодията?
Какъв е шефът според зодията?

   ОВЕН
   Не искайте повишение

   С шеф Овен всеки ден потегляте не за работа, а за война. Хората от тази зодия не стават началници с връзки или пък с подмазване – не, те си пробиват път, като премазват всичко, което им пречи. Правят го с деликатността на булдозер, с целеустремеността на танк. И след като веднъж вече са се опили от победното чувство да смачкат опозицията, те искат да го вкусят отново и отново. Никога не им противоречете. Как да получите повишение? Помолете го. Ще подскочи като ужилен и ще ви покаже вратата. В офиса на шефа Овен няма място за повишения – само за съкращения и намаляване на заплатите.

  
ТЕЛЕЦ
   Промяна? Как пък не!

   Всеки шеф Телец някога е имал добра идея. Или поне идея. Оттогава са се сменили много луни, изтекла е много вода. Но тази идея все още важи. Би било изопачаване на истината да кажем, че шефът ви е упорит. Той се запъва като магаре. Лесно му е да казва „не“. Другото нещо – това с думичката „да“ малко не им е ясно как става. Да искаш да ти се повиши заплатата предполага, че вярваш, че шефът Телец знае каква е длъжността ти и какво точно вършиш в предприятието. Но в неговите очи в компанията има само две длъжности – на шефа и на другите. Ако ти повиши заплатата, това ще доведе до промени, брожения, нови идеи. А, не!
  БЛИЗНАЦИ
  Говорете му телеграфно

  Скандалите на работното място – това е нещото, от което шефът Близнак най-много се интересува. Много по-забавни са от работата. Да си подчинен на Близнак е все едно да бъдеш бавачка на петгодишно хиперактивно хлапе. Нещата се влошават, и от това, че има навика да изчезва по няколко пъти на ден. Не е лесно да му задържите вниманието, затова говорете с него в телеграфен стил. Например: „Шефе, искам 20% повишение на заплатата, мерси.“ О, и записвайте разговора с диктофон, понеже ще забрави какво сте говорили и няма да си признае, че е забравил.
   РАК
   Тъпче и е мнителен

  Да се говори с шефа Рак е като да се консултираш с Делфийския оракул. На Рака висши сили са му забранили да каже директно какво иска от подчинените си. Вместо да ви каже: „Махни тази обица от носа си, плашиш клиентите“, той най-много да те попита: „Кой ти подари обицата?“ Шефът Рак мачка, тъпче и унижава служителите си. В същото време може да им отпусне внезапно бонус. Да кажеш, че има непостоянен характер, е все едно да наречеш някоя акула „ящна“. Повишение може да получите само ако му влезете под кожата и най-вече като спечелите доверието му. Но внимавайте, защото е мнителен.
  ЛЪВ
  Ти, който си на небесата

  В офиса на Лъва всичко върви отлично, той е строг, благ и справедлив. Добрата атмосфера се дължи на едно негласно споразумение между вас и вашия шеф. А то гласи: „И аз, и ти, шефе, взаимно се съгласяваме винаги и при всякакви обстоятелства да изразяваме своето уважение и възхищение от теб и твоята работа.“ Чудите се как въобще успява да свърши нещо с цялото това фукане? Нали затова ви е наел? Да бълвате блестящи идеи, а той да си ги присвоява. Ако искате повишение на заплатата, пробвайте със следния напев: „О, ти, който си на небесата, огромно е възхищението ми към теб. Може ли повишение?“
  ДЕВА
  Всичко се пази в архива

  Шефовете Деви се ръководят от нуждата всичко да се знае и на всеки кръгъл час разпращат имейли с указания, а на всеки 15 минути – уточнения към указанията. Щом станат началници, у Девите се разпищолват две техни гибелни страсти – архивирането и параноята. Първата подхранва втората. Девите страдат от манията, че конкурентите се опитват да се докопат до пълния му прошнурован и пронумерован архив. За повишение изпратете докладна, в която по точки – поне 20, избройте своите огромни заслуги за предприятието. Няма да ви повишат, но шефът ще си прибере докладната в съответната папка с коментар: „Този има амбиции.“