Какъв си, според цвета на очите си?
 Цветът на очите от физиологична гледна точка е отличителна черта, повлияна от различни гени в организма на човек.

 Учените смятат обаче, че освен наследствено формиран, цветът на очите е определящ и за характера и социалното ни поведение.
    Той буди значителен интерес и при психолозите, тъй като вече има изградена представа, че притежателите на различен тип очи се различават по характер. За различните цветове очи се носят легенди или виреят предразсъдъци.
    Жените обръщат специално внимание на мъжките очи. Те могат да ги разтърсят със страст или отблъснат. За мъжете цвета на очите при всяка жена е ключов фактор, който прави избраницата им по-красива, по-различна, по-впечатляваща.

    Кафяви очи
    Най-голям процент от хората имат кафяви очи. Характерни черти за притежателите им е, че са нежни, любящи и искрени. В любовна връзка са верни и отдадени, но и много страстни. Способни са на силна и безусловна любов. За тях най-важни са близките им хора, готови са на саможертва за тях.
    В работата са принципни, честни и трудно подкупни. Ценят истината, но едновременно с това търсят начини да я извъртят в своя полза. Изключително целенасочени и уравновесени са. Хора на действията, изпълнени с енергия и темперамент и пословично трудолюбиви, те методично и обмислено постигат много от това, което пожелаят. В кариерата са лоялни служители, партньори и добри работодатели.

    Сини очи
    Сините очи са често определяни като изключително коварни и студени, но според психолози притежателите им са чувствителни хора, които крият душевните си колебания зад привидна студенина. Понякога са непостоянни по характер или често менят настроенията си.
    Имат богато въображение и фантазия. Често гледат по-леко на живота отколкото трябва и заради вятърничавостта си проиграват важни професионални или любовни шансове .
    Синеоките имат развито стратегическо мислене и по-голям шанс за успехи в ученето и живота. Подходящи професии за тях са всичко в сферата на комуникацията и общуването с много хора, тъй като те са изключително контактни. Характерът им е открит, прям и с чувство за хумор.     Притежателите им са умни, упорити и трудолюбиви. Обичат материалните придобивки.
Никога не се отказват, когато решат да имат нещо или някого, но във връзка се отдават.

    Зелени очи
    Много рядък цвят очи. Те хипнотизират, магнетични и примамливи са, но могат да бъдат и много коварни. Притежателите им са хитри, пресметливи и самолюбиви. Поради очарователността, която им придава зеленият нюанс, те лесно отварят всяка врата и покоряват всяко сърце.
    Дори когато са намерили вече един партньор, притежателите им няма да се поколебаят да пофлиртуват с друг. Обичат да бъдат ласкани и глезени.
    Зеленооките са пробивни хора, надарени с блестящи способности и остър ум. В професията и в личният живот непременно са лидери. Бързо напредват в кариерата като изпреварват всички съперници.
    Като цяло характерът им е по-труден. Уважават само преуспелите хора.
    Сексът за тях е по-скоро дисциплина. Външно са красиви поради този рядко срещан зелен поглед, но са студени и всъщност са егоисти, които не се отдават и рядко правят компромиси.