Ретроградната Венера през януари
Коя е нашата иделана половинка

    Венера – планетата на любовта и удоволствията, до последния ден на януари 2014 година ще се движи ретроградно.
{jumi[ads/ads-468.php]}
    Ретроградно движение астролозите наричат движението на планетите, когато от наша, земна гледна точка, изглежда сякаш те тръгват да се движат назад. В Зодиака те се връщат към градусите, които вече са изминали, и това е време, в което областта от звездната карта, която засягат, има нужда от преразглеждане и ретроспекция.
    Това е момент, в който не бива да предприемаме нови неща, свързани с областите, които са под влияние на планетата. Но и това е времето, в което да се разделим със старото или пък да се обърнем отново към него и да се върнем към изоставени неща.
    Астролозите отбелязват, че в периода на ретроградна Венера емоционалният живот на човек се възприема от тях неудовлетворително и по-малко активно. Естествено, че на първо място това се отразява на любовта, на интимните и романтични отношения. Затова разбирателството между хората е затруднено, всички имат склонност към повишена чувствителност и към спонтанни постъпки.
    Подобно на действието на ретроградния Меркурий, и при ретроградната Венера може да се срещнем с хора, с които някога са ни свързвали нежни или добри отношения, но сме се разделили. Може да възникне желание да възстановим такива връзки.
    При ретроградна Венера става трудно да се владеят собствените емоции – настроението е нестабилно, периодично надделява тъгата или мрачното настроение и напира желанието да се направи някаква промяна в живота.
    В този период всичко, което е било скрито зад външната любезност, тактичността и дипломатичността на Венера – ревност, недоверие, подозрение, неудовлетворение от отношенията – всичко това обикновено изплува на бял свят. Всичко прикривано изчезва, проявява се вътрешната същност и мнозина от нас започват да осъзнават, че някои взаимоотношения не ги устройват и че трябва нещо да промени.
    За този период е характерна преоценката на ценности, вещи, хора, отношения. Например точно в този период често се взема решение за радикална смяна на имиджа. Както и при всяка друга ретроградна планета, в тези дни става възвръщане към недовършеното или забравеното. При ретроградна Венера това засяга преди всичко отношенията ни с другите, особено партньори.
    Може да възникне желанието да възстановим старите си връзки. Сами ще търсим бившите си партньори или те ще търсят нас, но може и случайността да ни срещне.
    При такива срещи ще си спомняме миналото, ще се проясняват някои моменти, останали недоизказани и неразбрани някъде назад. Може да се изяснят причините за раздялата или недоразуменията, довели до нея. Такова изясняване често е от полза, тъй като в подобни моменти обикновено всички стари обиди изчезват. Дори отношенията да не се възстановят на предишното ниво, настъпва освобождаване от тягостния душевен товар и придобиване на ценен опит.
    В периода на ретроградна Венера и брачните, и деловите партньори само ще спечелят, ако „подредят“ чувствата си и се постараят да разберат мотивите и чувствата на другия човек. Вярно, трудно е за някои от нас да изразяват чувствата си, може да се затворим, да се потопим в собствените си чувства и усещания. В такъв случай най-добре да „не се бърка“ в миналото, за да не изригнат като вулкан старите обиди и претенции, които заплашват да се стоварят върху главата на партньора и така само да влошат положението.
    Има още един важен момент при ретроградна Венера – ако сме тръгнали да се разделяме с партньор, нека да сме внимателни, да не правим резки стъпки (да „не изгаряме кораба“), иначе ще бъде трудно да се възстановят добрите отношения. Но ако е дошъл часът за раздяла, няма по-добро време от периода на ретроградна Венера. Разривът на отношенията в това време се преживява по-леко.
    Тук е мястото обаче да отбележим, че отношенията, започнали при ретроградна Венера, най-често нямат бъдеще. В зависимост от аспектите, които прави Венера, те или ще угаснат тихо, когато Венера тръгне директно, или ще прераснат в разочарование или мъка.
    Другото важно нещо в периода на ретроградна Венера е да се отнасяме внимателно към всичко, свързано с пари и бизнес и имащо отношение към спецификата на планетата. Не бива да се вземат и дават заеми, тъй като връщането им може да бъде затруднено от обстоятелства, които не може да се предвидят. В такива дни обаче често възниква желание да се купува от разпродажби или със значителна отстъпка. По-добре да се изчака, защото скоро може да се окаже така, че парите са хвърлени на вятъра.
    В периода на ретроградна Венера плодовете, натрупани в миналото и в сегашния жизнен опит, просто не достигат до съзнателно ниво, сякаш създавайки в съзнанието бяло петно. Те престават да се възприемат по нормален начин заради отслабената способност за приспособяване към хората и бръзо променящи се условия и ситуации.
    Ретроградното движение на Венера предизвиква забавяне и застой във всички дела, които тя управлява, тоест културни, обществени, романтични и сексуални. Това време не е подходящо за годежи и бракосъчетания. Въздържанието е наложително до обръщането на Венера в директно движение и докато тя не пресече градуса, от който е започнала да се движи назад. От този момент отново възникват обстоятелствата, които позволяват без особени проблеми да се изразяват собствените идеи, планове и намерения, съответстващи на природата на Венера.
    В периода на ретроградно движение на Венера върху психиката оказват влияние подсъзнателни процеси, съзнанието не реагира или реагира със закъснение на много неща, затова емоционалният живот на човека в този период протича неудовлетворително и по-вяло.
    Това се отразява и на сферата на любов и интимност, и на отношенията с околните. Мъжете в това време не са толкова привлекателни за жените, а жените стават по-капризни и истерични. Взаимното разбирателство между хората е затруднено, всички (и особено жените) стават по-чувствителни, обидчиви, капризни, реакциите им на всякакви дразнители са неадекватни.
{jumi[ads/ads-468.php]}
    Периодът на ретроградна Венера е характерен с нестабилност в симпатиите, антипатиите и в отношенията към хората и ценностите. Той е неблагоприятен за запознанства, които едва ли ще доведат до дълготрайни и стабилни отношения. С други думи, в това време хората най-често се заблуждават за това, което им харесва и не им харесва. И ако в такава обстановка възникнат партньорски отношения, то и двамата после ще се замислят кого всъщност са избрали.
    По същата причина не се препоръчва да се купуват при ретроградна Венера никакви украшения, ценни, красиви и модни вещи – изобщо всичко, което се използва за задоволяване на естетичните вкусове, за удоволствие и развлечение. След като Венера стане директна, нашите вкусове се стабилизират, но в каква посока – абсолютно не може да се гадае, докато тя е ретроградна. Какво се получава – хвърлили сте маса пари за някоя вещ, а после тя вземе, че не ви харесва.
    Основните функции на Венера в хороскопа са партньорските взаимоотношения, определянето на тяхното качество и всички варианти на създаване на такива. Освен това Венера управлява материалните ценности (покупки, финанси).
    Ретроградната Венера засилва възприятието на едни усещания, заглушава други в ситуации на избор. Всъщност тя създава силна зависимост от усещанията, които се проявяват най-ярко. Затова в период на ретроградно движение Венера носи неправилно разбиране за любовта – оттук и трудности с взаимното разбирателство с противоположния пол и приятелите.

       По материали www.inews.bg