Аз съм зодия Везни
    Второто им име е Колебание. Те са очарователни. Те са пленителни, интелигенти и уравновесени. Или поне се стараят да бъдат, защото това ценят.
    Везните копнеят да живеят в свят, в който няма противопоставяне, а разногласията намират общ език. И на фона на тези благородни идеали за световен мир, равенство и братство, се откроява едно малко тяхно желание – да се справят с

{jumi[ads/ads-468.php]}
   вътрешните си дрязги и най-накрая да се научат да претеглят правилно фактите и перспективите, избирайки най-добрата. Намерят ли вътрешния баланс, може би външният няма да бъде вече толкова обсебващо търсен и непостижим.
   Везните са майстори на колебанието. Ако дойдат и ви помолят за съвет, след като го получат, бъдете готови да ви излязат насреща с неоспорими доказателства против него и за другата опция. Те искат хем да постигнат своето, хем да угодят на всички наоколо, така че да не си навлекат гнева на никого.
   Проблемът на Везните дори не е толкова в невъзможността да направят избор – рано или късно те достигат до прозрението кое е полезно и здравословно за тях. Но готови ли са да поемат отговорност за избора си?
   Да поемеш отговорност означава да си готов да понесеш всички последствия и негативи, а Везните твърде много държат да правят добро впечатление и ги е страх да не си спечелят нечие неодобрение. Това понякога ги превръща в конформисти и още повече засилва вътрешната им несигурност и люшкане между избори.
   Ето защо основна задача на Везните е да познаят себе си и своя вътрешен свят, който да направят център, и от него да изхождат във взаимоотношенията си със света навън.
   А взаимоотношенията играят огромна роля за представителите на този есенен знак. Връзките са въздухът и водата за Везните, защото те се самоопределят чрез тях, използвайки ги за коректив и огледало. За разлика от Овена, който държи да се изявява като единица, да покорява и побеждава, и е диаметрална противоположност на Везните, последните имат нужда от кооперативност, сътрудничество и обмен.
   Те са отлични екипни играчи и в ролята на ръководители могат да бъдат изключително стимулиращи за подчинените си, понеже са готови да изслушат всеки, да вникнат в гледната му точка и да извадят на бял свят най-ценните му качества и таланти. Не са особено трудолюбиви, защото мразят да си цапат ръцете с тежък физически труд, но знаят как да делегират неприятната мръсна работа на този, който смятат, че ще се справи най-успешно.
   Везните са чудесни приятели – сговорчиви, дружелюбни и разбиращи. Те не обичат да остават сами и нерядко домовете им са гостоприемно отворени по двайсет и четири часа в денонощието. А светските събирания са техният любим начин за подновяване, освежаване и разширяване на мрежата им от познанства.
   Освен това няма по-добра сцена от партитата с отбрани участници за Везните, които искат да разходят своя най-нов тоалет – последен моден хит и апотеоз на елегантността. Обожават да ги обожават.
    Възхитените погледи на другите са атестат за собствената им стойност.
   И мъжете, и жените Везни държат изключително на външния вид и полагат подобаващи грижи, за да се поддържат в добра форма. Те са любители на красивото, изящното, в никакъв случай натруфеното и кичозното. Предпочитат класиката пред авангардизма и крещящата неконвенционалност. Умереност, хармония и баланс е тяхното мото.
   Весели, жизнерадостни и контактни, влюбени в красивото и естетичното, Везните са изправени пред опасността да станат повърхностни сноби, забравили, че „истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“
   Везните ненавиждат несправедливостта и затова често си избират професиите на адвоката, съдията, защитника, дипломата. Те стават политици, когато са убедени, че могат да се борят с мирни средства за справедлива кауза като Махатма Ганди.
   Въздушните знаци – Водолей и Близнаци – са им близки по натюрел и разбираеми като светоглед, огнените Лъв и Стрелец ги вдъхновяват. Овенът ги дразни, стимулира и отблъсква, но също толкова силно ги привлича, защото им показва какво им липсва.
    Земните и водните знаци за Везните могат да бъдат колкото успокояващи, толкова и задушаващи, скучни и неразбираеми.
{jumi[ads/ads-468.php]}
    Везните са единственият неодушевен зодиакален знак, докато всички останали са представени или от животни, или от хора, или от митологични същества. Затова и тяхната задача е да постигнат обективност, безпристрастност и емоционална независимост.
   Много Везни изпитват трудност да повярват, че могат да виреят в този свят и да съществуват пълноценно, ако не са във връзка. Затова не трябва да забравят, че психическият им център се намира вътре в тях самите, а не в Другия, около когото са свикнали да организират живота си.