Ретрограден Меркурий – ами сега?
  Три пъти в годината Меркурий се движи в „обратна посока“, и в това време нас ни заливат най-различни проблеми и неуспехи. Понякога ни се струва, че животът се обръща наопаки.

Например закъсняваме за важна среща, техниката излиза от строя, нещо не се отдава да довършим докрай, плановете се провалят. Не бързайте да обвинявате за това околните или тъмните сили.   Всичко това е в правомощията на ретроградното движение на Меркурий.
      В астрологията Меркурий отговаря за бизнеса и търговията, общуването и връзките, техниката и пощата, за всички видове транспорт и срещи.
      Според митологията Меркурий или Хермес, известен още като богът-шут, притежава специфично чувство за хумор. Така че, периодите на ретроградният Меркурий, може просто да наречем, че това е времето, в което този бог-шегаджия ни демонстрира своя арсенал от черни шеги, способни да ни доведат до отчаяние.
      Периодът на ретроградния Меркурий може да се намира в различни знаци от зодиака и всеки от тях, по различен начин да влияе на съответните събития. В този дух, ретроградният Меркурий в Стрелец, свързан с движението и автомобилите може да окаже негативно влияние на някое пътуване или екскурзия. А когато се намира във Овен или Лъв, заобикалящите ви стават по завистливи и егоистични, и с много усилия може да се намери общ език. Ретроградният Меркурий в Близнаци се свързва със сривове във средствата за комуникация.
      Периодите на ретрограден Меркурий са три или четири пъти в годината, всеки които продължава около три седмици. По времето на всеки период съществуват пикови моменти. Ако се наблюдава в тези моменти планетата, ще ни се струва, че е замръзнала на небето или се движи хаотично, докато не поднови обратното си движение. Трябва да се отбележи, че ефектите от ретроградното движение на Меркурий в такива моменти се усилва многократно. С други думи ни се устройва истинска психологическа атака.