Аспиринът, Антираково действие на гъбите
           Антираково действие на гъбите

   Широко разпространено е мнението, че гъбите имат анти-раково действие. Японците например дават цяло състояние за прахан от Фуджияма. Но в нито един вид ядливи гъби не е намерено антираково вещество.

  

    В Онкологичния център на Руската академия на медицинските науки, където много години се занимават с подобни изследвания, учените категорично заявяват: съдържащите се в ядливите гъби вещества стимулират имунната система, помагат й да се справи с болестите изобщо, но с това нещата се изчерпват. Гъбите изчистват организма от радионуклеиди и тежки метали, защото имат свойството да ги поемат, но в природата те изсмукват от почвата всички отрови и стават опасни. И всички твърдения, че това е следствие на мутация, са заблуда.

    Аспирин

    Неотдавна едно от най-популярните лекарства в света – аспиринът – отпразнува своето столетие. Сега годишно се употребяват повече от 50 милиона опаковки аспирин. Англичаните го приемат във вид на прах, американците предпочитат таблетки, французите – разтворен. Популярността на аспирина се обяснява и с това, че е смятан за абсолютно безвреден.

   Това е една от най-грандиозните заблуди. Аспиринът не е просто опасен, той е смъртоносен за деца под 12 години. Изключително внимателни с аспирина трябва да бъдат болните от язва на стомаха, хроничен гастрит, алергичните, астматиците, страдащите от неконтролируемо високо кръвно и от хронични тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, от нарушения в кръвообращението. Аспиринът е противопоказен и при жени с нарушения в менструалния цикъл, свързани със загуба на много кръв, и при болни от хемофилия.

   Според публикация в едно от най-влиятелните медицински списания, в САЩ годишно умират около 16 500 души, приемащи без назначение аспирин и други подобни препарати.

   В Държавния център за изучаване на страничните действия на лекарствата в Русия са регистрирани случаи на тежки усложнения от приемане на аспирин.

    Реална опасност представлява интоксикацията от аспирин. Учените отбелязват, че в ограничени количества салициловата киселина, резултат от разпада на аспирина в организма, се свързва с белтъчините в кръвта, но при по-дълго приемане на аспирин в големи дози тя частично остава в свободно състояние и може да стане причина за интоксикация на организма. Много хора са хипер чувствителни към аспирина. При тях дори малки дози могат да предизвикат симптоми на отравяне: главоболие, сънливост, шум в ушите. По-големите дози могат да доведат до нарушаване работата на черния дроб, особено при хора, страдащи от ревматизъм и заболявания на съединителната тъкан, капилярен нефрит, но, общо взето, уринирането се възстановява след прекратяване на приема на аспирин. Трябва да отбележим, че хроничното отравяне се развива много бавно (ранен негов признак е шумът в ушите или оглушаване). При тежка интоксикация се нарушава киселинно-алкалният баланс, получават се хипервентилация на белите дробове и вътрешни кръвоизливи.

    Трябва да се знае, че лекарят е този, който ви предписва едно или друго лекарство, а не съседката, която може да ви посъветва да си сложите таблетка аспирин на болния зъб. Такъв съвет може да ви навреди много повече, отколкото да ви помогне. Трябва да помните, че аспиринът е ацетилсалицилова киселина и тя може да изгори лигавицата на венците.

   В последно време се появи още една заблуда, свързана с аспирина – това, че е създаден преди повече от сто години, не значи, че има растителен произход. Това е пълна безсмислица. Аспиринът, който се продава в аптеките, е химичен препарат със сложна технология на производство.

По материали на списание „Здоровье“.