Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?
През 2016 Меркурий е ретрограден:

5 януари  – 24 януари
28 април – 21 май
30 август – 21 септември
19 декември – 7 януари 2017

Влагайте засилено внимание в дейности, свързани с документи, пътувания, общуване, изпити.  Особено наситени със смисъл и изискващи будност и осъзнатост ще бъдат дните на стационарност – 5 януари, 28 април, 30 август и 19 декември.

През 2016 година Венера не обръща своя ход, движи се директно през цялото време, което ни дава известно пространство да отдъхнем що се отнася до сферата на връзките, взаимоотношенията, дипломацията. Това е година, когато на някакво ниво в съзнанията и разбиранията ни действително можем да се опрем на красотата, която имала силата да спаси света, и на любовта, около която се върти този наш свят.

Марс е ретрограден от 17 април до 28 юни. През тези месеци трябва да се пазим от гневни изблици и прибързани действия. Думите са остри, погледите – разтърсващи, а действията – разрушителни. Трудно можем да залепим счупеното по пвреме на ретрограден Марс. Конфликтите ескалират, но преглътнатите сълзи и чувства също. Трябва да внимаваме как преработваме агресията, за да избегнем и самонараняване. Периодът не е подходящ за закупуване на автомобил, завеждане на съдебни дела, планирани операции, но е благоприятен за умуване и изграждане на стратегия.  На 17 април Марс е стационарен, затова в този ден – очите на четири. Особено на пътя!

В заключение, 2016 година за повечето от нас няма да бъде година на радикални обрати. Изключение правят  хората, които имат силни акценти върху подвижните знаци – Риби, Близнаци, Дева и Стрелец – те ще трябва да вземат някои жизнено важни решения, да преодолеят препятствия и себе си, да се предефенират като личности и ценности. Като цяло по-скоро ще бъдем изправени пред уроците на търпението и устояването във време на разпад. Ще продължаваме процеси, които са започнали през последните години и ще се подготвяме за промени, които ще предстоят.

В периоди на подмяна на реалността основният ни психически ресурс трябва да се насочи към търсене на вътрешната истина, към разпознаване гласа на интуицията и към следване на една здрава пътека, която извира от центъра.

източник: www.edna.bg